рейтинг букмекеров / рейтинг букмекеров россии / олимп букмекерская контора / сайт рейтинг букмекеров

13 август 2010, петък

Раздялата с Вила на О’Нийл бе логична, но моментът е шокиращ

Тези от читателите, които са част от този сайт в последните 3 години достатъчно добре знаят моето мнение за Мартин О'Нийл. За да резюмирам ще кажа няколко неща:

- Огромна е заслугата му Вила да се утвърди в първите 6 на Англия за последните 3 години. С емоциите си е страшно симпатичен.

- Създаде изключително интересен британски състав, който много силно впечатляваше с играта си и бе едно от събитията на Висшата лига.

- Проблемите при него идват от липсата на смени по време на мачовете и отсъствието на каквато и да е ротация в стартовия тим през целия сезон. Стратегията му изглежда твърде остаряла. Да, многото въртележки са вредни принципно за един тим, но същото може и да се каже, ако те изобщо липсват в отбора по време на целия сезон във Висшата лига

- Подготовката на отбора сякаш стига до февруари и после има срив в представянето. И този сезон пикът в представянето бе в периода между края на ноември и края на декември.

Горна граница

Създаде се интересно впечатление за отбора. Сякаш Астън Вила си имаше горна граница както в резултатите, така и в представянето на тима, а също и в качествата на играчите. Стилът си оставаше непроменен и липсваше разнообразие в него. Непрестанно се използваха фланговете било с дълги топки към единия от нападателите, който овладява и предоставя топката на някое от крилата за центриране, било с подаване към съответния флангови футболист, който да дриблира и в крайна сметка пак да центрира. Постепенно в хода на сезона тимът успяваше да направи необходимите корекции в играта си след традиционно трудно начало, стигаше се до максимум ефективност през зимата и после постепенно нещата рухваха в края на първенството.

Да, в сравнение с целия период на Дъг Елис като президент последните четири години са много добри. Но големият въпрос е дали са достатъчни. И тук идват различните мнения. Според голяма част от привържениците на Астън Вила, всъщност почти всички, О'Нийл е точният човек за клуба. Според много малка част от феновете и голяма от коментаторите е дошло време Астън Вила да направи следващата стъпка напред и нагоре в йерархията на английския футбол. Вече въпросът дали Мартин О'Нийл може да я направи е съвсем друг. Аз съм склонен да отговоря утвърдително, но само след огромни инвестиции, които да са на негово разположение. А това като цяло е слабото място на мениджъра в последните години, защото харченето не отговаря на постигнатите резултати.

Инвестициите и стила

Влизането на Тотнъм в топ 4 беше твърде тежък удар по Мартин О'Нийл, защото на практика „шпорите" направиха това без солидни инвестиции в последните две години. Докато Мартин О'Нийл похарчи достатъчно много пари - около 100 милиона паунда и то нетно (разликата между купени и продадени според www.transfermarkt.co.uk) за развиване на състава. Никой не може да обвини собственика, че не се е грижил за отбора при това положение. Ако все пак някой го направи, нека попита феновете на Ливърпул дали тази сума е малка или голяма за период от три сезона.

Вярно е, че бяха купени добри футболисти като качества при това млади, предимно британци, които донесоха характерен стил на отбора, а също и доста симпатии от неутралните привърженици на играта. Вила стана клуб със собствен облик. И точно тук дойде разочарованието. Защото потенциалът на този тим сякаш бе над постигнатото. Да не забравяме, че в последните години, с изключение на миналата, бирмингамци бяха изпреварвани от Евертън в крайното класиране - това се случи в първите три сезона на Мартин О'Нийл, а през миналата година бяха надиграни от Тотнъм. За Манчестър Сити не говоря, защото там парите изиграха основна роля.

За мен раздялата между Астън Вила и Мартин О'Нийл не е изненадваща. Шокиращ бе моментът, когато това се случи. В седмицата на началото на сезона не е нормално да се случи това за клуб от топ 8 на Англия. Но явно различията са били огромни.

Теориите за раздялата

Има доста варианти по медиите за наложената раздяла:

- Още през май собственикът обяви на О'Нийл, че за да купи нов футболист трябва да продаде от наличните. Това между другото можеше да се тълкува още тогава като косвено подсказване за раздяла.

- О'Нийл не се е съгласил да се продава Ашли Йънг на Тотнъм, а и Брад Фридъл на Фулъм.

- Скандалът около продажбата на Милнър е голям, тъй като играчът е обвинил мениджъра, че не е казал истината на феновете. Според футболиста той не е форсирал сделката по никакъв начин и това си е решение на Вила, за да се набавят пари за нови футболисти. Гарет Бари през миналия сезон също промълви, че нещо в изявленията на О'Нийл не е било коректно.

- Още през зимата на тази календарна година, Мартин О'Нийл е загубил съблекалнята и дори вчера вечерта играчите са си разменяли СМС-и с картинки с бутилка шампанско за празнуване.

- Промъкват се и теории, че играчите са правили каквото си искат. Ашли Йънг е поискал да играе нападател и още на следващата контрола е бил пуснат точно на тази позиция.

Аз не мога да застъпя нито една от тези теории и да кажа, че й вярвам напълно. Мога обаче да кажа, че конкретно миналия сезон мениджърът похарчи пари в края на прозореца, купувайки защитници. Сега се очакваше да направи същото и да подсили състава, но явно пари са му били отказани. Но ако приемем, че във всеки един от тези слухове има поне по 30% истина, то тогава става ясно защо се е стигнало до тази раздяла. И понеже все пак трябва да кажа какво мисля и на какво отдавам случилото се, ще заложа на идеята, че причината е комплексна. От една страна кризата ограничава възможностите на собствениците и всеки от тях иска да минимизира разходите си. Въпреки всичките похарчени пари Вила си остана на шесто място при положение, че са дадени 100 милиона паунда за три години. Това може би е накарало Анди Лърнър да реши, че няма нужда този път да се харчат пари. Това пък е вбесило О'Нийл, защото той смята, че на тима е необходимо твърде малко, за да вземе трофей. Следва изнервяне от двете страни, някои непремерени думи и след среща между човека на Лърнър в клуба и Мартин О'Нийл идва раздялата.

Бъдещето

Това е тежкият въпрос. За мен той е обвързан и с причината за напускането на бившия мениджър. Защото ако новият получи пари без да продава играчи, тогава акцентът ще е върху липсата на доверие в О'Нийл. Ако пък бъде нает човек, който работи по правило с ограничен бюджет, тогава собственикът сам показва, че решението е финансово, а не спортно-техническо. Така че името на следващия мениджър ще ни даде доста отговори.

В момента в пресата се спрягат доста имена - Кърбишли и Алардайс са от хората, които работят с малки бюджети. Клинсман и Боб Брадли са от американската връзка. Саутгейт пък е от традиционните имена, които са свързани с клуба. Фактът, че има толкова различни като вид кандидатури означава, че всичко това е изненадало и собственика. Аз не смея да правя прогнози, но ми се струва, че името ще е изненадващо. А и да не забравяме, че това ще е първият назначен от Анди Лърнър мениджър на клуба. Ако ме питате за пример, то най-удачен би бил настоящият мениджър на Ливърпул Рой Ходжсън. Естествено това е невъзможно, но давам името като онагледяване на изискванията - човек, който постига стабилни резултати във времето без да е необходимо те да са героични, но и не допуска сривове. Може би във Вила ще се търси стабилност. Но нямам идея кой би могъл да се назначи.

Интересно е и какво ще стане със Стилиян Петров. Той бе първата покупка на О'Нийл, стана и капитан, безспорно е най-довереният му играч. И към него имаше оферта от Ливърпул. Сигурно е още валидна, защото „мърсисайдци" нямат човек за заместник на Масчерано. Така че вероятността той да отиде на „Анфилд" при това положение не е никак малка. За мен във Висшата лига Стилиян е точно копие на Дани Мърфи. Двамата са много близки като игра, грамотност и всичко останало. Така че не бих се учудил да го гледаме в червена фланелка още след няколко седмици.

Във Вила завърши една ера. Ще е от изключително значение пир следващата да се направи крачка напред при това на по-ниска цена. Знам, че мнозина смятат парите за основния фактор, необходим за прогрес на даден клуб. Аз съм противник на тази идея. И силно се надявам във вила да докажат, че съм прав.

ПП. Ситуацията и отношенията между собственика на Вила и мениджъра достаприличат на положението в Ливърпул. Е, има и различия, но принципно са сходни.

 

Футболни прогнози Copyright © 2009