бк олимп / рейтинг букмекеров россии на сегодняшний день / надежные букмекерские конторы / букмекеры россии

06 март 2010, събота

Анализи Англия Висша лига

През миналата седмица Портсмут спечели на терена на Бърнли с 2:1 във Висшата лига и по един любопитен начин доказа, че играта на състава е добра, но късметът често им убягва. В момента, когато пиша този текст, Висшата Лига все още не е потвърдила наказанието от 9 точки, което трябва да бъде наложено на състава, заради влизането им в администрация. Днес има среща между представители на клуба и шефовете на Лигата, за да се дискутира въпроса с отнемането на точки. Ще е интересно какво предвид имат в Портсмут, защото правилото е изключено да бъде заобиколено, а от южният бряг твърдят, че ще се борят да не им отнемат актива. Единственото, което ми идва като вариант в главата е въпросната сделка да бъде описана като смяна на собствеността, а не като влизане в администрация. Това би могло да стане макар и доста сложно, но не съм убеден какво точно ще кажат юристите по въпроса.

Иначе срещата е от огромно значение за Портсмут, защото би им осигурила класиране на Уембли, където финансовите приходи от един полуфинал биха били значими за клуба и неговото оцеляване. В този смисъл ФА Къп има сериозно значение за състава. Същото обаче може да се каже и за Бирмингам само че в този състав от значение е постигането на успех в целия турнир, който ще легитимира новия собственик и ще постави добри основи за следващия сезон. Между другото играта на тима, ръководен от Алекс Маклийш е типична за турнирен състав - малко голове и победи с по едно попадение. Между другото Бирмингам победи много трудно Портсмут в единствения им двубой в Лигата този сезон. Голът бе от дузпа на Макфадън за 1:0 в 90-а минута, като през август Дейвид Джеймс бе излъган от Себастиан Ларсон и шведът много умно си изпроси дузпа. Само че тогава нито Бирмингам играеше силно, нито пък Портсмут бе толкова зле, а и двубоят бе на „Сейнт Андрюз". Сега с Авраам Грант домакините действат добре на терена, но се провалят с една или две индивидуални грешки. Ако те бъдат махнати Помпи може да спечели дори този двубой.

Всъщност идеята, че мачът може да завърши с успех на домакините, минава и през факта, че Бирмингам сякаш не е онзи отбор, който пишеше клубни рекорди. През календарната 2010 година в Лигата съставът има две победи с по един гол разлика (между другото всичките им успехи за сезона са с едно попадение преднина), а в останалите пет срещи има 3 загуби и две равенства. Не бих казал, че и програмата им в този момент е толкова тежка, така че поне за мен има известен спад в представянето им. Това бе напълно нормално и очаквано предвид факта, че отборът е новак в дивизията и едва ли може да продължи да прави само успешни срещи. Това е периодът, когато трябваше да се намесят новите хора в клуба, които Маклийш взе през зимата. Те трябваше да осигурят свежест и разнообразие, но не се получава. От друга страна да са в топ 10 при положение, че са нов отбор за лигата е достатъчно силно постижение, така че сега им остава да отидат и до „Уембли" поне за полуфинал. Между другото двата състава играят един срещу друг и в лигата през седмицата при това на същия стадион, което е интересно като факт.

Лондонското дерби между Фулъм и Тотнъм предлага интрига, заради контузиите в състава на „шпорите" и сравнително доброто постоянство в играта на „котиджърс". Преди два месеца например щях да съм абсолютно убеден, че Тотнъм ще спечели. От тима на „шпорите" ще липсват обаче доста играчи главно в средата на терена - Дейвид Бентли, Джърмейн Джинъс, Том Хъдълстоун няма да са в средата на терена, което е проблем. Аарън Ленън също няма да е в игра. Фланговете обаче няма да пострадат толкова, защото там Модрич и Кранчар, заедно с Бейл в лявата зона ще бъдат ефективни. Въпросът е какво ще стане в средата, защото двойката Паласиос-Хъдълстоун бе невероятна. Много пъти съм говорил за нея, така че сега няма да се спирам в детайли. В този случай обаче дори и заместник на Хъдълстоун няма, защото липсва и Джинъс. Йонес Кабул бе използван на неговото място, но той няма подобна ефективност. Играл е и като бранител и като полузащитник, но ми се струва, че тази зона ще е слабото място за Тотнъм.

От другата страна Фулъм няма загуба вече в 8 поредни мача във всички турнири, което е белег за постоянство в играта им. В предходните им 7 срещи на „Крейвън котидж", тимът има 5 победи, като загуби от вила с 0:2 и завърши наравно с Тотнъм - 0:0. Освен това „котиджърс" запазиха вратата си от голове в 4 от предишните 5 срещи, което е типично за тяхното представяне и говори за прекрасна форма, която през миналия сезон им спечели доста слава на неприятен отбор. Не мога да кажа какво ще се случи в тази среща, но ми се струва, че равенството изглежда много вероятно.
 

Футболни прогнози Copyright © 2009