рейтинг букмекерских контор / букмекерские конторы онлайн рейтинг в россии / рейтинг букмекерских контор в россии / букмекерская контора с фрибетом за регистрацию

22 декември 2009, вторник

Обзор на сезона до този момент

Погледа на Борислав Борисов за Висшата лига на Англия до момента. Задават се празници. Заради многото футбол в тях едва ли ще имам време да направя обстоен преглед на общите тенденции при изминаването на половината сезон, поради което ще го направя сега. Няма да е перфектно от статистическа гледна точка, защото няма да са се изиграли всички от първите 19 мача, но все пак тенденциите остават. Ще отложа и пускането на статистическата справка за отминалия кръг, но тя няма да се загуби и ще я видите вероятно утре.

Класирането

Аз от началото на годината си правя малко по-различно подреждане, поради което отново него ще предложа на вниманието на читателите. То е интересно и показателно само за горната половина на таблицата или за първите 9 състава в подреждането. Става дума за пропуснатите точки, като смисълът на тази таблица е да се елиминират отложените двубои на някои отбори като фактор в таблицата. А за момента Арсенал, Манчестър Сити и Фулъм имат по един мач по-малко в тази група. Другият вариант е да се покаже коефициент от печелене на точки за един мач, но моят метод ми се струва малко по-лесен и прегледен.

1. Челси - 13

2. Арсенал - 16

3. Манчестър Ю - 17

4. Астън Вила - 19

5. Тотнъм - 21

6. Манчестър С - 22

7. Фулъм - 25

8. Бирмингам - 26

9. Ливърпул - 27

Сензацията дойде от Ливърпул

Има няколко неща, които трябва да се споменат от чисто статистическа гледна точка. Сривът на Ливърпул е най-изненадващото нещо. Поне за мен. Тимът е девети според темповете на печелене на точки след изминаването почти на половината сезон. Нещо повече. За цялото минало първенство отборът пропусна да вземе общо 28 точки (максималния брой за един сезон е 114, а те спечелиха 86 през май). Сега след 18 мача имат подобно количество изпуснати точки. В началото темата за Алонсо бе най-лесното обяснение, но сега явно трябва да е друго. Проблемът в този случай е липсата на прогрес и възможности за излизане от кризата. Сега чета, че и през януари Бенитес няма да получи допълнителни финансови средства, което означава, че за да вземе нови играчи, трябва да продава наличните. По това време на миналия сезон, „червените" имаха 39 точки от 18 срещи, а сега са с 27. Отпаднаха и от Шампионската лига. На практика колкото добре играеха през пролетта, толкова зле изглеждат сега.

Четвъртото място

Естествен е въпросът кой може да заеме тогава четвъртото място. Всъщност преди него има друг въпрос - освободи ли Ливърпул четвъртото място. Според мен - все още не, но разликата с Вила вече е 8 точки при равен брой изиграни срещи и предстоящо гостуване на „Вила Парк" от страна на „червените". Хората на Бенитес имат на пръв поглед лесен мач срещу Уулвърхямптън у дома, но хората на Мик Макарти имат три поредни победи, когато са с най-добрия си тим на терена. След това пък Ливърпул гостува на Вила и после приема Тотнъм. Май след тези двубои ще знаем доста за положението на мърсисайдци този сезон. Според поднесената по-горе таблица Вила, Тотнъм и Манчестър Сити се движат с приблизително еднакво темпо на печелене на точки. Много интересен е Тотнъм, заради качеството на игра в определени мачове, но непостоянството все още е част от представянето на отбора, което мен поне ме разочарова. В зависимост от моментната форма ту един, ту друг от тези три клуба, излизат напред. Но ще е интересно какво всъщност ще стане с „гражданите" след смяната на Хюз. Защото не е невъзможно тя да има и обратен ефект върху развитието на състава.

Битката за титлата

Още ми се струва рано да говорим за нея. Представянето на Челси възбуди няколко въпроса в последно време, като един от тях е за умората в ключови играчи. А друг за значението на Купата на Африка. Хубавото е, че януари ще ни даде доста отговори в тази посока, така че аз вместо да гадая бих изчакал за изводите. Но при всички положения отборът изглежда по-слаб отколкото през септември. Да не говорим, че ако правим сравнения седмица за седмица и искаме да сме позитивно настроени, пак може да стигнем до извода, че тимът не става по-добър. Манчестър Ю има огромен проблем с контузени защитници, така че там логиката не може да бъде търсена в момента. В следващите 5 срещи обаче тимът има двубои срещу Хъл Сити и Бирмингам като гост и срещу Уигън, Бърнли и Хъл у дома. Това са си 15 задължителни точки за клуб, който гони титлата. Не ги ли постигнат наистина ще е изненадващо положението. Арсенал се представя изцяло според очакванията ми. Тимът е в челото на подреждането, но истината е, че преди да завърши януари месец не може да се каже какво ще стане. Дори ключовата дата е 9 февруари, защото следват много тежки мачове за състава - Астън Вила (д), Портсмут (г), Болтън (д, отложен от ІІ кръг), Евертън (д), Болтън (г), Астън Вила (г), Манчестър Ю (д), Челси (г), Ливърпул (д). Целта на „артилеристите" е след тази поредица да са все още на около 3 до 5 точки от върха. Тогава ще имат сериозни шансове за титлата, предвид програмата си до края на сезона.

Съндърланд, Фулъм и Стоук С

Стив Брус започна много силно в Съндърланд, но после се видя, че съставът му няма широчина, която да помогне при множество контузии и наказания. Въпреки всичко съм убеден, че „черните котки" ще са в топ 10 на крайното класиране, което е сериозен прогрес от миналия сезон, когато се бориха за оцеляване и дори можеше по теория да изпаднат в последния ден от първенството. Стив Брус постави стабилни основи, които ще се чака в бъдеще да донесат дивидент другото лято и като цяло през следващия сезон. А точно такова нещо виждаме във Фулъм. Отборът успя да балансира представянето си в Премиършип с ангажиментите си в Европа, благодарение на умната трансферна политика и в последствие действия на мениджъра си Рой Ходжсън. Котиджърс пак са в топ 10 при вече далеч по-конкурентна среда. По това време на миналия сезон са имали 24 точки от 17 мача, а сега са с 26, което означава и дори лек прогрес.

Ако искаме обаче да отличим даден клуб като цяло, то това би следвало да бъде Стоук С. Очакваше се с „грънчарите" да се свързват понятия като „синдрома на втория сезон" и други подобни, но на практика става точно обратното. Стоук е на непрекъснато между 7-мо и 12-то място от септември насам, което е белег вече за спокойствие и стабилност. Уверен съм, че трудно ще се стигне до някакъв срив, макар все още да не го изключвам напълно, заради естеството на Висшата лига. За Стоук сякаш нямаше пауза между двата сезона и тимът играе по същия начин, както и през пролетта, като разликата е в по-голямата увереност при гостувания. Сега „грънчарите" имат 21 точки от 17 двубоя (7 от тези точки са от гостувания, което е 13-то постижение в лигата). След същия брой двубои, „грънчарите" имаха 20 точки миналата година, но тогава бяха най-слабият гост в лигата с взети едва 3 точки навън.

Битката за оцеляване

Трудна работа е да се прогнозира кой ще се справи. За мен списъкът с отбори, които съм утвърдил като кандидати за момента включва всички от 12-то място - Уулвърхямптън, Блекбърн, Бърнли, Евертън, Уигън, Хъл С, Болтън, Уест Хям и Портсмут. Според логиката на представянето на тези тимове в последно време очаквам прогрес в краткосрочен план на Портсмут и Уест Хям. И в двата клуба проблемите са извън терена, на организационно равнище, което ме кара все още да ги оставям след сериозните кандидати за изпадане. Евертън също е в тази категория, но при „карамелите" прогресът ще дойде, когато оздравеят повечето от основните им футболистите им - Артета, Ягиелка, Невил. При останалите не вярвам да се промени нещо и те ще са в борбата за оцеляване.

Силните са станали по-слаби или обратното?

Факт е наличието на известно изравняване на силите. Големият и интересен въпрос е дали силните тимове са станали по-слаби или се е случило точно обратното. За да се направи някакъв извод е необходимо да се разгледат доста повече фактори. Само с точките и класацията по това време на миналия сезон няма да стане. Защото ако се сравни подреждането след 18 кръга миналия сезон и сега се вижда следното:

- Сега Челси има 4 точки повече, Манчестър Ю дори 5, Арсенал също е с 4 повече от това време миналата година. Това означава, че са по-силни, нали!

- При Астън Вила прогресът е само с 1, при Тотнъм - с 14, заради слабото начало на миналия сезон. Манчестър Сити има 11 точки повече. Фулъм е с 2 точки по-добър, а Съндърланд е на същото равнище. Бирмингам пък не е бил изобщо във Висшата лига, а сега е на седмо място в нормалното класиране и на осмо в моето, което със сигурност е прогрес.

- Отстъплението е само при Ливърпул и Евертън според точките.

- По това време на миналия сезон последният в класирането Уест Бромич е имал 18 точки, сега Портсмут е само с 14. Лидерът е бил Ливърпул с 39 точки, а сега е Челси с 41.

Факт е, че от първите 10 отбора в настоящото класиране само един е регистрирал регрес в спечелените точки. Така че не мога да обобщя в момента нищо по темета „дали силните са станали по-слаби или слабите по-силни". Но това определено е нещо върху което си заслужава да се помисли. Един от проблемните моменти е броя на контузени играчи сега в сравнение с миналия сезон по това време, но тук срещам проблем с намирането на статистика за миналата година. Може би от този факт би излязъл някакъв допълнителен извод.
Източник: Premiership.bg
 

Футболни прогнози Copyright © 2009