бк фонбет / русские букмекерские конторы рейтинг / рейтинг букмекеров / бонусы букмекерских контор

18 декември 2009, петък

Цикличност в резултатите на Вила и О’Нийл

Поредния много добър анализ на Борислав Борисов от Premiership.bg

Има няколко неща, които искам да кажа за Астън Вила. Предпочитам да го направя сега накратко, за да се знае мнението ми, когато те печелят мач след мач, а да не се оказва, че после пиша при променена ситуация. Защото смятам, че няма да е достойно от моя страна. Но преди да кажа какво мисля, нека ви припомня някои текстове от същия този сайт, като те са подредени хронологично, посочени са заглавията и адреса им, така че всички могат да прочетат всъщност какво мисля за Вила.

27.07 - Астън Вила може да се срине в класирането

http://premiership.bg/bg/analysis/show/3492

20.09 - Тактически новости в Ливърпул и Вила

http://premiership.bg/bg/analysis/show/4083

06.10 - Стилиян Петров отново бе впечатляващ

http://premiership.bg/bg/analysis/show/4283

06.11 - Какво ще прави Вила без Петров?

http://premiership.bg/bg/analysis/show/4663

Излиза, че пиша всеки месец по веднъж за Вила. Вярно, може и повече! Ако се заровя в различните статии ще намеря още доста неща за отбора, които съм казвал. Правя това, заради няколко малоумника, които яростно се опитват да убедят всички, а вероятно и себе си, че не оценявам достатъчно бирмингамци. В същото време имам прекрасни приятели във фенклуба на Вила в България, които се надявам да не са се полъгали по глупостите. Ще извадя обаче и още няколко цитата от текстовете, които надявам се ще бъдат прочетени.

От 27 юли

Днес за пореден път погледнах таблицата с трансферите, търсейки мой пропуск по отношение на футболистите, които Вила привлича. Оказа се, че не съм в грешка. В графата привлечени присъства единствено името на Стюарт Даунинг, който няма да играе до декември, заради контузия, а после едва ли ще се върне веднага в игра с пълния си потенциал.

И още:

Но отборът има 2 вратари, 4 защитника, 9 полузащитника (може и 8 да ги броите до януари) и 4 нападателя. Това прави 19 човека. За сезон с поне 50 мача това е ужасно малко. Ужасно! Ако сега бе примерно 1 юни нямаше да има проблем, защото на О'Нийл му остава да разшири бройката играчи за всеки пост. Е, трябва му и още една защита, може би най-много двама полузащитници, които може и да са в школата (между другото Вила имаше миналия сезон силен, но в никакъв случай не чак впечатляващ отбор до 18 години).

И още

Всичко това ме обърква и с нетърпение очаквам да видя какво ще се случи. Защото вече няколко дни дори самите играчи на отбора излизат с подобни интервюта. Да не забравяме, че собственика Ранди Лърнър е американец и като всички други подобни инвеститори има проблеми с бизнеса си през последната година. Значи и парите може да не са много. И за мен вината за подобна политика стои изцяло върху Мартин О'Нийл. Той наследи достатъчно широк тим, който редуваше силен със слаб сезон, после похарчи 50 милиона за 3 години като нетен разход, но няма отбор.

Пояснявам, че прогнозата, която съм дал още в заглавието е, че Вила няма да влезе в топ 10 се е базирала на онзи състав, който тимът е имал в съответния момент - 27 юли. Но заглавието е съвсем точно - „Вила МОЖЕ да се срине в класирането". Да, може, защото ако не бе купена чисто нова защита, това щеше да е факт. Така че в онзи момент не смятам, че съм казал каквото и да е грешно нещо.

От 20.09

Имам усещането, че ще има и промяна и то към добро за Астън Вила. Съставът вече ще играе с класическото 4-4-2, но ефектът според мен е доста по-различен от миналия сезон, защото отборът има защитна четворка, на която може да разчита да удържи натиск на съперника. Естествено и хората пред тях в полузащитата ще трябва да работят здраво, но вече няма да е нужно в холфовата линия да има по 5 души, защото отбраната е нестабилна. Напротив! Куеяр, Дън, Колинс и Уорнък вдъхват доверие, така че Стилиян Петров и Стив Сидуел могат да излязат малко по-напред на терена.

И още

Милнър е прекрасен флангови полузащитник и той определено ще може да действа добре и в дефанзивен план от дясната страна. Но най-важното е, че най-после О'Нийл ще има двама чисти нападатели в лицето на Агбонлахор и още един. Така преходът към 4-4-2, който мениджърът започна през февруари най-после ще бъде завършен. На мен ми е безкрайно любопитно дали този нов стил и баланс в играта на отбора ще проработи. И определено ще следя развитието на вила с огромен интерес.

От 06.10

На 27 юли написах този текст - http://premiership.bg/bg/analysis/show/3492. Сега ситуацията във Вила изглежда доста различна. Но въпреки това не смятам, че отборът има шанс да влезе в борба за четвъртото място. Но поне топ 8 е гарантиран. Въпросът е кога ще се извърви пътя и нагоре.

И още

Поне Стилиян Петров ни радва. Аз продължавам да твърдя, че неговото ниво е над това на отбора. Българинът е идеален за голям състав от топ 4. Примерно Ливърпул, който иска да има такъв тип играч, който да съчетава в себе си дефанзивното мислене с възможност за изнасяне на топката. Да, Петров не е Алонсо при подаванията, но е по-добър от Масчерано със сигурност. Ако не бе на толкова години щеше да е идеален вариант за Арсенал пред защитната четворка. Дори бих казал, че търсенето на Манчестър Ю в средата на терена в тези първи мачове от сезона и ужасната форма на Андерсон и Карик, дават основание да се говори и за „Олд Трафорд". Мисля си, че Стилиян няма да напусне Вила и ще бъде поне още няколко години техен капитан. Но класата, която демонстрира е невероятна. А ако в българския национален отбор не могат да я използват, причината със сигурност не е в играча.

От 06.11

Знам, че съдията е имал доста проблеми в мача, но и мениджърът на Вила заяви, че не той е причината за поражението. Отново бих поздравил ирландецът за честността. Но не и за подредбата на отбора му. Защото на практика похаби Хески в този двубой, а освен това лиши и състава си от ефективност на фланговете.

И още

Има и още нещо важно. Тимът победи Ливърпул навън и Челси у дома. Това са 6 точки срещу силни отбори. Обаче в същото време загубиха от Уест Хям, Блекбърн и Уигън, а завършиха наравно с Уулвърхямптън, Евертън и Манчестър С (у дома). Това е прекалено голямо непостоянство.

Сега нещо от днешния ден

Няма как човек да не се възхищава от играта на Вила в момента. Отборът демонстрира няколко интересни неща.

1. Позицията на Милнър. Използването на фланговете винаги е било най-силното оръжие на Астън Вила, след като Мартин О'Нийл пое отбора. Вкарването на Джеймс Милнър вътре в полузащитата обаче направи тези зони още по-ефективни, защото там вече няма статични крила. Милнър има свобода (искаше ми се да използвам английския израз „лиценз") и отива на който и да е от двата фланга, за да центрира, въпреки че по презумция започва срещите в средата на терена пред Стилиян Петров, който стои пък пред защитната четворка. Важна е първоначалната позиция на Милнър. Той е в центъра и от там отива на фланга. В същото време пък крилото, Даунинг или Ашли Йънг, влизат навътре към наказателното поле и увличат крайните бранители със себе си. Така винаги има възможност за свобода по крилата, главно за Милнър, който се превръща в изключително интересен полузащитник. На практика Вила се раздвижи в последните седмици и играта им е дори още по-бърза от преди.

2. Хески и Агбонлахор. Интересното в тази двойка е обратното на логиката разпределение напозициите. Ще си кажете, че обичайно трябва мощният централен нападател да е на върха, а бързият човек да е зад него. Нищо подобно! Хески си стои зад гърба на Агбонлахор, който е на линията на засадата. Така евентуално изритана топка от защитата трябва да бъде взета от Хески и да бъде изнесена на фланговете. От там пък се дава зад гърба на отбраната, където влиза Агбонлахор на скорост. Схемата е максимално улеснена и работи. На това се дължи и включването на Хески в титулярния състав, а не на Карю. Норвежецът е по-слаб от англичанина в тази функция.

3. Стилиян Петров. Каквото и да си говорим обаче най-важната фигура на Вила си остава капитана - Стилиян Петров. Той играе невероятно в момента. Дава баланс в представянето на отбора и това определено мога да кажа, че е от полза на тима.

4. Индивидуалното надиграване със съперника. Пак изгледах една част от мача с Манчестър Ю. Имаше нещо много странно в играта на Вила - тимът се стремеше по терена да има двойки (играч на Вила с играч на Юнайтед), но всяка такава двойка да не е близо до другата. Така ще се създаде възможност за надиграване един на един и там който спечели, ще си вземе и цялостно преимущество в срещата. Всяко едно положение на „червените дяволи" идваше, след като има преминат човек на бирмингамци, което води след това до създаване на числен превес.

Това е много опасна стратегия. И ми се струва, че е и безкрайно рискова. Защото в онзи мач всеки от футболистите на О'Нийл бе перфектен. Не просто силен или добър, а перфектен. И въпреки това имаше доста положения за домакините. А тази перфектна игра не може да се случва всеки път. Така че рано или късно ще се появи проблем.

Цикличността в представянето на Астън Вила

И стигаме до причината за този текст. Прегредах сезоните на Вила С Мартин О'Нийл и намерих нещо любопитно.

Сезон 2006-2007

Крайно класиране - 11 място с 50 точки. Целият сезон може да се раздели на няколко периода. Първият е до средата на декември и в него съставът има 2 загуби и 10 равенства, заемайки 8 място. После идва един период с 8 поражения в общо изиграни 12 срещи, което праща тима на 13 място с актив от 33 точки. За да завършим с 9 мача без поражение от средата на март до май. Тоест проблемният период е от средата на декември до средата на март, което са си 3 месеца време, в които тимът е изиграл 12 мача и е взел едва 8 точки от възможни 36.

Сезон 2007-2008

Крайно класиране - 6 място с 60 точки. Целият сезон може да бъде разделен на три периода. Първият е от началото до края на ноември, когато тимът е шести с 27 точки от 14 мача. След това идва период от 4 месеца, в които са изиграни общо 18 двубоя, в които Вила има едва 5 победи. По това време вила вече е на 8 място на 8 точки от петия Евертън и на 4 след Портсмут и на 1 след Блекбърн. Сезонът завършва със серия от 6 мача, в които отборът е взел 11 точки от възможните 18 и стига до шестото място.

Сезон 2008-2009

Началото на миналия сезон започна с добра серия от двубои, която обаче стигна на състава да заеме петото място на 9 ноември (след 12 мача). След това обаче дойде перфектната серия от 13 мача без поражение, в които бяха спечелени 31 точки с 9 победи и 4 равенства. Вила заемаше третото място с актив от 51 точки. И тогава дойде онзи срив, за който говорихме - 4 равенства и 5 загуби в общо 9 двубоя, който на практика съсипа тима. Всъщност от 21 февруари до края на кампанията хората на Мартин О'Нийл имат едва две победи.

Тази набиваща се на очи цикличност е сериозният проблем на Вила. Ще я допусне ли отборът и сега? Или пък най-после Мартин О'Нийл е намерил лекарството? Ще видим. Но простете ми, че се съмнявам в постоянството на Вила! Просто съм го виждал твърде често. И причината е в липсат ана достатъчно широк тим.

Мартин О'Нийл стана известен с Лестър Сити през втората половина на 90-те години. Започна работа там на 21 декември 1995 и напусна на 1 юни 2000 година. Нека приемем, че е имал четири пълни сезона. И е също толкова интересно какво е постигал Лестър в тях като периоди и резултати.

Сезон 1996-1997

Завършва девети в крайното класиране с актив от 47 точки. В периода от 3 декември до 8 март, съставът му има само три поражения. Това е най-добрата им серия от мачове, като след нея обаче следва период с 9 двубоя без победа.

Сезон 1997-1998

Лестър завършва на 10-то място с актив от 53 точки. Отново има един период от време, в случая са 7 мача, без победа. В същото време има и друг със също 7 двубоя, но без загуба и те не са много далеч един от друг.

Сезон 1998-1999

Лестър завършва 10-ти с актив от 49 точки. От 28 декември до 1 март отборът няма победа (3 равенства и 4 загуби) в 7 мача, които обаче са последвани от 8 двубоя без загуба (4 победи и 4 равенства).

Сезон 1999-2000

Лестър завършва осми с октив от 55 точки. От 18 септември до 27 ноември, тимът има серия от 6 победи и 1 равенство в общо 9 двубоя, които обаче веднага са последвани от 7 срещи без победа, в които са спечелени едва 2 точки.

Сигурно се питате защо ви занимавам с Лестър. Защото и там има цикличност в резултатите, подобна на тази в Астън Вила. Тогава кой би се наел да прогнозира, че сега бирмингамци няма да направят една подобна серия от мачове без победа, каквато имат сега без загуба например? Аз поне не бих.


Похарчените пари


За този тим обаче бяха похарчени доста пари. Ето какво показва сайта http://www.transfermarkt.de/.

Сезон 2006-2007 - похарчени нетно 20 милиона за играчи

Сезон 2007-2008 - похарчени нетно малко над 7 милиона за играчи

Сезон 2008-2009 - похарчени нетно 50 милиона за играчи

Сезон 2009-2010 (до този момент) - похарчени нетно 25 милиона за играчи


И сами може да видите числата на този адрес като заменяте сезоните горе в полето.

http://www.transfermarkt.co.uk/en/verein/405/aston-villa/transfers/uebersicht.html

Което пък би трябвало да означава, че Мартин О'Нийл е имал общо около 100 милиона нетно (това е разликата между купени и продадени играчи), за да създаде своя отбор. Сега ми кажете дали резултатите, които е постигнал са добри! Всеки сам може да си отговори според своята преценка и съждения. Аз поне не смятам, че резултатите са добри за подобно финансиране.

Завършвам. Надявам се изясних защо предвиждам, че Вила няма да влязат в топ 4. Това са фактите, въз основа на които правя изводите си. Бих се радвал да бъда опроверган, но не вярвам.
 

Футболни прогнози Copyright © 2009